Powered by Blogger.

Thursday, 30 June 2011

Jangan Bayar Bil Astro 3 Bulan!

KUALA LUMPUR – Kempen pemboikotan Astro bermula hari ini apabila lebih 70 pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang diterajui Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PPIM) menyeru tiga juta ahli dan penyokong mereka supaya tidak membuat pembayaran bil selama tiga bulan berturut-turut ke stesen televisyen berbayar itu.

Arahan itu turut meliputi pemboikotan terhadap barangan dan pengiklan yang mengiklankan produk mereka di stesen televisyen berkenaan.

Langkah ini diambil setelah amaran dan rayuan yang dibuat sebelum ini dipandang sepi oleh Astro malah stesen itu dilihat semakin angkuh mempertahankan pendirian mereka.

Pengerusi Majlis Penasihat PPIM, Tunku Azwil Tunku Abdul Razak berkata, walaupun tanpa Astro, pengguna kini masih boleh beralih kepada perkhidmatan Unifi dan juga perkhidmatan menggunakan aerial seperti yang wujud selama ini.

” Kita tak mati tanpa Astro, kita juga bukan nak bermusuh dengan mereka, tetapi kita tidak mahu mereka sesuka hati menekan kita dengan pelbagai bayaran seolah-olah mereka mempunya kuasa mutlak untuk berbuat apa saja sehingga sanggup mengetepikan pandangan pelanggan, termasuk arahan daripada kerajaan sendiri.

” Astro jangan pandang remeh kempen ini kerana kita pernah berjaya dalam kempen pemboikotan beberapa barangan sebelum ini dan kita akan membuktikan sekali lagi ‘kemampuan’ kita pada stesen televisyen terbabit.

” Sekejap lagi kita akan mula menghantar sistem pesanan ringkas (SMS) kepada semua ahli , kempen ini akan berkuatkuasa sehingga Astro akur pada permintaan kita” tegasnya.


Tunku Azwil menambah, dengan memperoleh keuntungan sehingga RM800 juta pada tahun kewangan yang berakhir pada 2010, tidak ada sebab untuk Astro terus menekan pelanggan mereka dengan caj yang melampau.

Astro baru-baru ini mengumumkan bahawa mereka akan melakukan pelarasan terhadap pakej yang ditawarkan berkuatkuasa 11 Julai ini dengan harga langganan diselaraskan bergantung kepada pakej pilihan pelanggan.

Sesetengah pelanggan mungkin mengalami kenaikan sekitar RM1 hingga RM15 sebulan, manakala yang lain pula akan menikmati penjimatan RM4 hingga RM14.95 sebulan.

Bagaimanapun notis mengenai kenaikan bayaran perkhidmatan yang dikeluarkan oleh Astro kepada pelanggannya dianggap tidak sah kerana tidak mendapat kebenaran dari Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM) terlebih dahulu, kata Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr Rais Yatim.

Dalam perkembangan yang sama, Tunku Azwil berkata, usaha licik Astro juga jika tidak dibendung, akan membunuh masa depan industri penyiaran negara.

” Untuk pengetahuan anda, Astro mengenakan caj iklan yang rendah kepada syarikat yang ingin mengiklankan produk mereka, iaitu sama dengan kadar iklan stesen radio.

” Caj ini sudah tentu tidak boleh ditandingi oleh stesen televisyen tidak berbayar seperti RTM dan TV3, akhirnya pengiklan akan lari ke Astro secara perlahan-lahan dan kesemua stesen televisyen percuma ini pasti akan mengalami kesukaran untuk bertahan,” ujarnya.

Mengenai pandangan yang mengatakan pihak Astro terpaksa menaikkan kadar cajnya disebabkan program berkualiti yang disediakan, Tunku Azwil berkata, ia bukanlah alasan untuk menambahkan beban.

Ujarnya, jika itu dijadikan alasan untuk menaikkan harga, ia ibarat satu ‘ugutan’ kepada para pelanggannya.

” Kepada kerajaan, tolonglah bela hak pengguna kerana kita dah ada pelbagai akta seperti Akta Perlindungan Pengguna 1999 dan Akta Komunikasi dan Multimedia 1998.

” Pengguna muak dengan gelagat Astro yang sudahlah memonopoli pasaran hampir 20 tahun lamanya, mereka juga bertindak berlawanan dengan semangat 1Malaysia iaitu rakyat didahulukan dan pencapaian diutamakan,” ujarnya. – Oleh SYAHRIL A. KADIR

Read more...

Ambiga Pantat Hitam tetap berdegil, tunjuk sikap 'kepala batu'


KUALA LUMPUR 30 Jun - Dalang utama perhimpunan haram Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih), Datuk Ambiga Sreenevasan menunjukkan sikap 'kepala batu' apabila berdegil untuk terus menganjurkan perhimpunan itu pada 9 Julai depan, meskipun dipanggil sekali lagi oleh polis hari ini untuk memberi keterangan.

Malah, peguam aktivis itu turut bertindak 'lebih berani' apabila meminta polis membantu mereka bagi memastikan perhimpunan itu berlangsung secara aman.

Menurut Ambiga, pihaknya telah mengemukakan cadangan kepada Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar supaya polis dapat membantu mengenal pasti jalan-jalan yang boleh dilalui bermula dari Kuala Lumpur sehingga Taman Jaya, Petaling Jaya.

Bagaimanapun dakwanya, Ismail tidak memberi sebarang komen sepanjang perjumpaan yang diadakan selama satu jam itu yang bermula pukul 1.45 petang di Ibu Pejabat Polis Bukit Aman.

"Kami berharap Ketua Polis Negara berfikiran terbuka dan kami akan bekerjasama dengan polis untuk memastikan perhimpunan itu berjalan dengan aman dan selamat," katanya selepas mengadakan pertemuan dengan Ismail.

Beliau dengan bangga mendakwa boleh menyediakan 5,000 pengawas termasuk pembantu perubatan bagi mengawal 80,000 peserta di sepanjang laluan perhimpunan itu.

Dalam pada itu, Ambiga turut menafikan bahawa penganjur Bersih terlibat dalam mengedar risalah mengajak orang ramai menyertai perhimpunan itu di seluruh negara sebaliknya menegaskan ia dilakukan oleh pihak tidak bertanggungjawab.

"Kumpulan yang memakai baju kuning dengan niat untuk menggulingkan kerajaan di samping mengedarkan risalah supaya menyertai Bersih bukanlah dalam kalangan penganjur perhimpunan ini," ujarnya...

Dei tambeii...podahhhh

Read more...

BATAL BERSIH ATAU PERANG??? - MAHAGURU OMARDIN

Batalkan jika tidak mahu 'perang' - Omardin

KUALA LUMPUR 26 Jun - Pertubuhan Seni Silat Lincah Malaysia (PSSLM) memberi amaran kepada penganjur perhimpunan haram Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) supaya membatalkan hasratnya itu jika tidak mahu 'berperang' dengan pengamal seni silat di negara ini.

Mahagurunya, Tan Sri Omardin Mauju berkata, adalah menjadi tanggungjawab pengamal seni silat untuk mempertahankan negara sejak zaman pemerintahan kerajaan Melaka lagi dan mereka tidak akan teragak-agak untuk bertindak keras ke atas golongan yang cuba menimbulkan kekacauan serta huru-hara.

"PSSLM yang mempunyai ratusan ribu ahli juga akan turun pada 9 Julai itu sekiranya Datuk S. Ambiga masih mahu meneruskan perhimpunan haram tersebut. Kami tidak akan biarkan perkara itu berlaku kerana jelas sekali ia perbuatan yang menghina negara.

"Kami sebagai golongan pengamal silat merupakan pelindung kepada negara dan sultan sejak beratus tahun dahulu tidak akan berdiam diri. Sekiranya kami tidak mengambil apa-apa tindakan, kami akan dianggap dayus.

"Saya sendiri akan mengetuai persatuan silat ini walaupun saya berkerusi roda, saya akan turun dan berada di barisan paling hadapan. Kami tidak sanggup lagi melihat keamanan negara dipermainkan untuk tujuan politik," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Menurut Omardin, PSSLM telah lama berdiam diri dan bersabar dengan tindak-tanduk segelintir golongan seperti Ambiga yang cuba menganggu gugat keamanan di negara ini.

Beliau menasihatkan Ambiga supaya membatalkan segera hasrat menganjurkan perhimpunan itu kerana khuatir tidak akan dapat mengawal emosi anak-anak didiknya jika mereka bertembung pada perhimpunan itu nanti.

"Sebagai pengamal silat, saya tidak boleh beri jaminan bahawa kami hanya akan melaung dan membantah sahaja. Jadi sekiranya tidak mahu perkara tidak diingini berlaku, lebih baik batalkan hasrat untuk menganjurkan perhimpunan haram tersebut.

"Banyak lagi kaedah lain boleh dilakukan daripada berarak di jalan raya dan menyusahkan banyak pihak seperti polis, peniaga dan rakyat. Perkara ini boleh diselesaikan melalui cara meja bulat, jadi gunakanlah saluran yang betul," jelasnya. -UTUSAN

Read more...

Tuesday, 28 June 2011

Datuk Ambiga Sreenevasan Pantat Yang Hangus


Deiii tambiii....pigi tengok cermin...lu ada serupa malaysia punya org kah??? lu punya appa sama lu punya amma ada mcm org malaysia kah??? lu pigi balik india sana cuci sari lah tambiiii...lu mau eksen sini malaysia apa bikin...lu tengok lupa punya pantat, serupa itu kuali...lu lagi tidak tau diri kah??? puikkk tambiii....nanti org melayu angkat parang lu kencing sana seluar...lu jangan kacau itu halimau kalu tidor...lu bagus duduk rumah, atau lu balik sana kampung lu torh itu getah...sekarang getah mahal deii tambii...lu Datuk Ambiga Sreenevasan tidak ngam punya nama...lu baik jadi pelacur maaa...tapi lu jadi pelacur haaa anjing tara nafsu tengok maaa...pasal lu punya pantat mcm itu kuali...tambii..tambii...ohhh tambiii...lu jangan anggap ini malaysia lu punya jgk ahh...lu jangan cabar org melayu...

Read more...

Sunday, 26 June 2011

National Democratic Institute

Malaysia
Skyline of Kuala Lumpur

Since gaining independence in 1963, Malaysia has been governed by the Barisan Nasional (BN), a coalition of ethnically-based political parties led by the United Malays National Organization (UMNO) that also includes the Malaysian Chinese Association (MCA), the Malaysian Indian Congress (MIC), and the Malaysian People’s Movement Party (Gerakan). The government prides itself on maintaining ethnic and religious peace and stability, which sometimes means restricting civil liberties and basic rights.
Political Situation

Ahead of the 2008 general elections, opposition parties and civil society organizations played an increasingly important role in the debate over democratic reform, forming the Coalition for Clean and Fair Elections (BERSIH) to advocate for electoral reform. On November 10, 2007, tens of thousands of citizens turned out for a BERSIH-organized rally in Kuala Lumpur in support of electoral reform.

The March 2008 general elections were considered a success for opposition parties. Parti Keadilan Rakyat (PKR), Pan-Malaysian Islamic Party (PAS), and Democratic Action Party (DAP) made their largest gains in history, winning five states (Penang, Kedah, Kelantan, Selangor and Perak) and 82 of 222 parliamentary seats, and preventing BN from retaining its long-held two-thirds majority in parliament. These parties formed the Pakatan Rakyat (PR) coalition, led by PKR leader and former Deputy Prime Minister Anwar Ibrahim.

In January 2011, BN managed to regain a two-thirds majority as problems surfaced within the major opposition parties, particularly PKR. Anwar was suspended for criticism of the government’s “1Malaysia” initiative, which he likened to former Israeli prime minister Ehud Barak’s “One Israel” political alliance. Three fellow PKR parliamentarians were suspended for six months for contempt after criticizing the Speaker of the House of Representatives for calling a vote on Anwar’s suspension without House debate.
NDI Programs

In February 2005, NDI launched a program in Malaysia to foster open discourse on legislative and governmental matters and to encourage political parties to be more transparent, democratic, and communicative in their relations with one another and with the public. The program fostered dialogue between parties and civil society on issues of reform to improve party constituent outreach, message development, and communication skills.

NDI encourages political party officials to explore improvements in their parties’ internal structures and decision-making processes by sharing local and international experiences and lessons learned. In November 2006, NDI conducted a series of single-party training sessions with ruling and opposition parties on strategic communications and messaging. Together with the Education and Research Association for Consumers (ERA Consumer), a leading Malaysian non-governmental organization known for its neutrality and effectiveness in promoting good governance, NDI supported forums for party officials and members to discuss local concerns and improve constituent outreach. As part of this effort, NDI and ERA Consumer organized a series of grassroots training workshops from 2004 to 2008 for ruling and opposition parties focused on issues such as women in politics and Islam, the constitution, policing and Malaysia’s human rights commission.

In July 2005, NDI organized a national-level workshop for party leaders on election reform. NDI has since conducted workshops across Malaysia to promote electoral reform in collaboration with Research for Social Advancement (REFSA), the secretariat for BERSIH. In 2006, NDI conducted a workshop for BERSIH that focused on improving the action plans of each participating organization or political party. In 2007, NDI and BERSIH conducted a series of workshops in the politically neglected provinces of Sabah and Sarawak to educate previously disenfranchised political aspirants.

The Institute has engaged both ruling and opposition parties through national and state level parliamentary skills workshops. NDI conducted a series of ad hoc consultations with newly elected parliamentarians on parliamentary procedures and constituent outreach. Because opposition parties have had limited experience in government, many of the parliamentarians elected in 2008 lacked a fundamental understanding of parliamentary processes and of representing constituent concerns. State-level parliamentary workshops in Selangor and Penang examined the role and operation of committees and public inquiries. Other workshops aimed to enhance the knowledge of parliamentarians from all parties on issues of parliamentary transparency and accountability, and improve their ability to fully represent public interests. To complement the parliamentary training program, NDI has supported national and state-level civic information fairs for various members of civil and political society to connect and develop new relationships across sectors.

NDI is currently implementing a NED-funded program to encourage electoral reform and strengthen the ability of parliamentarians to act as effective legislators. Through workshops with representatives of political parties and civil society, NDI aims to equip participants with the tools to develop effective public policies and run more effective election campaigns. The Institute is also working with local partner the Merdeka Center on a project to digitalize electoral maps and collate relevant information for electoral reapportionment, while simultaneously raising public awareness of this issue.
Funding

NDI programming for Malaysia is funded by the National Endowment for Democracy (NED).
Contact Information

For more information about these programs, use our contact form or contact:

Malaysia
Stephanie Lynn, Resident Senior Program Director
+62 21 310 7154 or slynn@ndi.org

Washington, D.C.
Lorri Carrozza, Senior Program Officer
(202) 728-5455

Read more...

NGO berkaitan gerakan Kristian penyumbang dana Bersih?

KUALA LUMPUR 26 Jun - Gerakan yang mempunyai kaitan dengan Kristian yang berpangkalan di luar negara dikenal pasti sebagai penyumbang dana kewangan terbesar kepada Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih).

Gerakan tersebut yang berselindung di sebalik pertubuhan bukan kerajaan (NGO) sejak beberapa minggu lalu dikesan aktif menyalurkan bantuan kepada Bersih melalui NGO tempatan.

Antaranya adalah Yayasan Konrad Adenauer dari Jerman yang mempunyai hubungan erat dengan Parti Kesatuan Kristian Demokratik di sana, serta Yayasan Canadian Allied dari Kanada.

Kedua-dua NGO tersebut kini dikesan berada di carta 'tiga teratas' selaku penyumbang berbanding beberapa lagi pertubuhan asing lain, yang mewakili sembilan negara berlainan.

Dipercayai, jumlah terkumpul dana kewangan asing yang dimiliki Bersih kini sudah mencecah jutaan ringgit dan ia bakal digunakan untuk membiayai operasi demonstrasi.

Malah, Utusan Malaysia difahamkan, minggu lalu sahaja sebanyak RM250,000 dari negara asing disalurkan secara haram kepada sebuah NGO tempatan yang bernaung di bawah Bersih.

"Semua sekali, sembilan negara asing yang menjadi 'tangan ghaib' bagi mencetuskan keadaan huru-hara dalam negara pada 9 Julai ini dan mereka bergerak melalui NGO.

"Penyumbang paling besar yang dikesan adalah daripada NGO yang mempunyai kaitan dengan Kristian," kata sumber kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Dalam pada itu, sumber tersebut turut menjelaskan Bersih juga menerima bantuan kewangan daripada NGO yang berpangkalan di Amerika Syarikat, Britain dan beberapa buah negara Asia yang lain.

Bagi Amerika Syarikat, Institut Demokrat Kebangsaan (NDI) dan Institut Republikan Antarabangsa (IRI) dikenal pasti menaja Bersih dan parti-parti pembangkang di negara ini.

"Semua ini membuktikan bahawa Bersih hanya menjadikan Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) sebagai kambing hitam untuk menghalalkan demonstrasi haram. Di belakang mereka ada ejen asing.

"Jadi saya harap rakyat sedar perkara ini. Pembangkang kini sanggup melakukan apa sahaja termasuk bersekongkol dengan negara asing bagi mencetuskan huru-hara," jelasnya.

Sementara itu, semakan Utusan Malaysia di laman web NDI, www.ndi.org mendapati NGO tersebut mengesahkan bahawa mereka menaja aktiviti Bersih.

"Program NDI di Malaysia ditaja oleh National Endowment for Democracy (NED)," kata badan tersebut seperti dipetik dari laman web.

Read more...

Friday, 24 June 2011

SIAPA DALANG BERSIH 2.0

Sila ambil maklum dan war2kan siapakah Pengerusi Himpunan Bersih 2 yg diikuti oleh puak pembangkang
Nama : Ambiga Sreenevasan
1. Agama Hindu
2. Anti Islam
3. Penyokong Murtad
kerja jahat beliau
1. Menjadi peguam bela kes Lina Joy seorg wanita islam yg murtad
2. Menganjurkan forum pertikaikan kuasa mahkamah syariah melibatkan kemasukan org bukan islam masuk islam.
3. Pendokong dan Penggerak IFC (Inter Faith Comission/Suruhanjaya Antara agama) yg pernah mengatakan bhw perceraian dlm islam adalah zalim dan juga menyokong pluralisme agama.
4. Menawarkan khidmat guaman percuma kpd umat islam yg nak murtad skrnya dibawa ke mahkamah persekutuan.
5. Penyokong kuat kpd seorng wanita India yg nak mohon jadi peguam syarie dan nasib baik permohonan ditolak.

Minta tuan/puan sebarkan dan kepincangan ahli PAS yg bertakbir dgn nama Allah tetapi sggp mengikut petualang agama islam.....

Babi punya india...
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Read more...

Tuesday, 21 June 2011

DAP semakin kurang ajar..(Pukima punya cinaaaaaa)

12 ahli DAP enggan pakai baju rasmi DUN sarawak..memang BaBi punya cina..belum jadi pemerintah sudah belanggak mcm babi..pukima sekali org cina....
Sent by DiGi from my BlackBerry® Smartphone

Read more...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers

  © Blogger templates The Professional Template by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP